четвъртък, 28 февруари 2008 г.

Косово- а сега накъде?

Независимостта на Косово е вече факт, макар че все още редица държави отказват да го признаят. Но провъзгласяването на тази независимост предизвика в международната, а и в българската, общественост опасения за стабилността на Балканите. Всички очакват развитието на събитията със затаен дъх. За да разбера доколко основателни са тези страхове и какво ще ни донесе косовската независимост, се свързах с моя добър познат Бесник Исени- косовски журналист със седемнадесет години стаж, дългогодишен кореспондент на РТК (RTK)- косовският обществен радио и телевизионен оператор, в Македония и други балкански страни. От дълги години той следи внимателно както междудържавните отношения на Балканите, така и политическите, и обществени процеси в Косово, така че можеше да даде отговор на доста от неизвестните, които ни тревожат. Макар че беше изключително зает през тези дни, той отдели време да разговаря с мен, за което съм му изключително благодарен.




[+/-] ВИЖ ИНТЕРВЮТО

Честита независимост! Опиши ми настроенията и обстановката в Косово.

Първо искам да благодаря за интереса, който проявявате към събитията в нашата страна след обявяването на независимостта й. Този ден беше исторически за Косово. Ден, който хората чакаха от векове. Сто хиляди души излязоха на улиците в очакване косовският парламент да провъзгласи независимостта. Хората се веселиха до късните часове на нощта. За да отпразнуват този ден много косовари се върнаха от чужбина, дойдоха и граждани на други държави- американци, германци...

Температурите бяха минус седемнадесет градуса, но това не ни пречеше да празнуваме, защото в сърцата ни беше топло, понеже дочакахме този ден.

Всички с нетърпение очакваме първите стъпки на новата държава. Какви ще са те, според теб?

Още на 18 февруари Косово започна да приема първите закони, предвидени в плана на Марти Ахтисари, съгласно който се провъзгласи новата държава. На този ден пристигнаха и първите известия за признаването на независимостта от чужди правителства. Тези дни Косово очаква признание и от останалите държави. Бяха разпратени молби до всички 192 страни- членки на ООН за признаване на Косово. Досега са го признали САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания, Белгия, Албания, Турция, Афганистан, Австрия, Норвегия и около 20 ислямски държави. Очакваме признание и от други страни, между които и България. Това е началото на новата държава, поставено с изпълнение на задълженията по плана на Марти Ахтисари.

САЩ, Русия и ЕС имат различни позиции по признаването на независимо Косово. Страните от Балканите също са предпазливи все още. Изненадаха ли някои от реакциите косовската общественост? Кои и защо?

Косовското общество знаеше още преди обявяването на независимостта какви ще са позициите на САЩ и Русия. Русия все още стои зад Белград, но мисля, че след известно време ще приеме новата реалност. Когато разбере, че отношението към малцинствата в Косово е според европейските стандарти и тя ще ни признае като независима държава, за да можем ние и Сърбия да бъдем заедно в Европейския съюз като две независими държави. А държавите от Европейския съюз започнаха да признават независимо Косово. Подобна стъпка се очаква и от страните в Югоизточна Европа. Следващите седмици Косово трябва да бъде признато и от Словения, Хърватска, Македония, Черна Гора, пък и България.

Да, но има държави от Европейския съюз, като Испания например, които отказват да признаят косовската независимост. Дали правителството ви има някаква стратегия и планове за преговори с тях ?

Косовското правителство изпрати молба за признание до всички държави, включително Испания и Румъния, които досега застават на позицията, че няма да признаят независимо Косово. Мисля, че междувременно ще има преговори с тях да признаят нашата страна. Но международното признание на една нова държава е продължителен процес и продължава с години- подобна беше ситуацията и с другите републики от бивша Югославия.

Ти спомена, че Косово възнамерява да зачита правата на малцинствата. Премиерът Тачи също обеща пълно съдействие за интеграцията на сърбите и другите етноси в политическия и обществен живот на Косово. Какви стъпки се предвиждат в тази насока?

Да, според новата конституция на Република Косово малцинствата трябва да имат всички права, каквито имат малцинствата, живеещи в модерните държави. Премиерът Тачи обеща, че сърбите и другите етноси ще бъдат интегрирани и ще имат своето място в косовското общество. В новото знаме на Република Косово има 6 звезди, които символизират шестте етноса, населяващи държавата- албанците като мнозинство, сърбите, бошнаците, гораните, турците и ромите.

Но косовските сърби се съмняват, че техния живот и граждански права ще бъдат защитени в независимо Косово. Техните лидери отказват да признаят новата държава, а в северно Косово, където живее компактно сръбско население, избухнаха размирици. Какво ще направи правителството, за да се справи със ситуацията?

Преди и след провъзгласяването на независимостта наистина имаше размирици и няколко малки инцидента, причинени от сърбите като ответна реакция на събитието. Но там са КЕЙФОР и косовската полиция, които държат нещата под контрол. Мисля, че по- нататък положението ще се успокои и те ще се съобразят с новата реалност в Косово, ще припознаят новата държава като своя, както 100 000 албанци, които живеят в южна Сърбия, я признават за своя страна. Или както албанците, живеещи в Република Македония, които са повече от 25 % от населението там, я приемат за своя държава.

Има и екстремистки настроени албанци, които не искат да съжителстват със сърбите. Готово ли е косовското правителство да им се противопостави и да защити сръбското население от възможни техни посегателства?

В Косово по- рано имаше някои екстремистки групи, но днес вече не съществуват такива. Сега косовската полиция поддържа реда и осигурява безопасността в страната. Мисля, че засега албанците в Косово уважават правата на сърбите и ще продължат да го правят и занапред.

Все пак напрежение има. Възможно ли е то да ескалира и положението да излезе извън контрол въпреки присъствието на КЕЙФОР?

Косово ще се изгражда като мултиетническа държава. Това се предвижда в плана “Ахтисари”, а и в косовската конституция, която трябва да се приеме тези дни. Силите на КЕЙФОР са в Косово, за да съхранят стабилността там. Не вярвам да има някаква ескалация на насилие. Очаквам ситуацията да се успокои и да няма сериозни инциденти. Следващите дни албанци и сърби ще започнат да работят за своето общо и европейско бъдеще. Всички албанци могат да бъдат заедно само в Европейския съюз. Същото се отнася и за сърбите.

Но сръбските представители бойкотират косовската власт. А косовското правителство няма реална власт над сръбските анклави. Всъщност, присъствието на КЕЙФОР не утвърждава ли едно делене на Косово на сръбска и албанска част?

Да, косовските сърби започнаха да бойкотират косовското правителство. Но това не беше по тяхно желание, а поръчка от Белград. Но очаквам, след като страстите се охладят, те да се върнат в косовското събрание. Сърбите имат представители и в косовското правителство- един министър и един заместник-министър, които не го напуснаха. А северният дял на Митровица, където мнозинството от населението е сръбско, се намира под контрола на КЕЙФОР и косовската полиция, в която също служат много сърби. Според принципите, обявени от Контактната група, Косово ще се изгради в настоящите си граници и няма да се обединява с друга страна.

Много хора искат да живеят в чисти национални държави, но светът сега има други правила. Ако се започне делене на Балканите, се отваря кутията на Пандора, която трудно ще се затвори след това. Затова, повтарям, е най- добре народите да живеят в една Европа без граници.

Какъв ще бъде, според теб, ефектът от косовската независимост върху албанските общности в съседните страни?

Независимостта на Косово е основа за стабилност на Балканите. Мисля, че тя ще има положителен ефект и за другите държави, където живеят албанци. Сега вече никой няма да се плаши от обстановката в Косово, защото там ще властва законът и се очаква то да бъде една политически и икономически стабилна държава, с която съседите й да имат добри отношения.

Но през 2001 г. в Република Македония имаше въоръжен конфликт между македонци и албанци. Много македонци се страхуват, че косовската независимост може да провокира някои екстремистки настроени албански групи да подновят стълкновенията. Възможен ли е такъв сценарий? А ако това стане, как ще реагира косовското правителство?

Не мисля, че обявяването на независимостта на Косово ще предизвика нов конфликт в Македония. Конфликтите за албанците в региона завършиха през 2001 г. Албанците искат мир, а не насилие. Конфликтът в Македония беше провокиран от тогавашното македонско правителство, заради насилието му над албанците, които живеят в тази държава. Според последното преброяване в Република Македония албанците са около 25 % от населението. А преди 2001 г. нямаха много от правата, които имат другите нации, живеещи в региона. Нямаха възможност да използват езика си като служебен в държавните институции, нямаха право да се образоват на техния език в университетите... Ако направим едно сравнение със сърбите в Косово- те са по- малко от 10 % от населението, а техният език е официален в институциите на цяло Косово, тяхното знаме се вее в цяло Косово, а също така имат и държавен университет в Митровица. Мисля, че сърбите в Косово имат повече права за разлика от албанците в Македония. Искам да подчертая още нещо- албанците в Македония сега мислят повече за развитието на икономиката и как Македония да получи по- бързо покана за членство в НАТО, а и за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

Но все пак границата между Косово и Македония все още не е демаркирана. Това не крие ли опасност?

Не вярвам. Аз бях кореспондент в кризисния район на Македония през 2001 г. Миналата година бях на мястото, където ще се установи границата. Много се говори на тази тема през последните години, имаше и много контакти на държавно ниво. Македония искаше въпросът за статута на Косово да се реши в пакет с проблема за границата и мисля, че това се предвижда и в плана “Ахтисари”, според който ще се демаркира и границата. Темата за границата беше акцент и по време на разговорите на косовския премиер Хашим Тачи с македонския му колега Никола Груевски, проведени миналата седмица в Скопие. Информацията, която получих след тяхната среща, е, че няма проблем в това отношение. Всичко ще се реши според плана “Ахтисари”. Така че не трябва да има паника. Не вярвам, че демаркацията на границата ще предизвика някакво сериозно напрежение.

Ти спомена гораните- едно малцинство в Косово, което някои смятат за българско. Как се вписват те в новата държава? Каква политика да очакваме към тях?

Гораните живеят в някои села, които се намират в косовската община Драгаш, в близост до границата с Република Македония. Разбрах, че те също се много радват на косовската независимост. Доколкото ми е известно, преди време гораните се представяха като македонци и искаха македонско гражданство, но когато България влезе в Европейския съюз, те показаха интерес да се обявяват за българи, чух че много от тях са получили и българско гражданство.

Какво е отношението на хората в Косово към България? Как виждат нашата роля на съсед и партньор на младата ви държава?

Хората в Косово много уважават България. Много се радваха на успехите ви, когато вашата държава влезе в Европейския съюз. Нашата телевизия излъчваше директно от София и предаването предизвика голям интерес. България е предпочитана туристическа дестинация за много косовари. Те прекарват лятото на черноморските ви курорти- “Златни пясъци”, “Албена”, Варна, “Слънчев бряг”, а и на други места в страната ви. По този начин те вливат заделените за почивка пари в българската икономика. Естествено, ние сме заинтересовани и се надяваме българите също да дойдат да инвестират в държавата ни. Но най- важно за нас в момента е Република България да признае по- бързо независимостта на Косово.

Как виждаш Косово след 10 години?

В Европейския съюз и НАТО. Мултиетническа държава, която ще служи за пример на другите страни.

Разговаря Явор Михайлов- Ворце

20 февруари 2008 г.

Публикувано с дребни съкращения във вестник "Култура"

П>С>

Благодарности на Комитата, който ми помогна при оформянето и "адаптацията" на интервюто. Последните дни въобще не бях спал, така че сигурно без неговата помощ нямаше да се справя.

1 коментар:

Анонимен каза...

Хубаво е да се чуят други гледни точки, макар и оптимизмът на твоя приятел да не ми се вижда оправдан.