понеделник, 29 октомври 2007 г.

За глухите, слепите и непукистите

Пиша този текст за неразбралите в залата или по- точно за тези, които се правят на неразбрали. Т.е. за тези, които даваха пресконференции след приключването на изборният ден. Нервите ми издържаха само защитните “пледоарии” на БСП и НДСВ, “успокоението” на “Командирът”, че на тези избори “няма победители” направо ме довърши. Разбрах, че няма загубили, те никога не губят. Всички печелят. И изброяват имена на селища, които дори не са на картата, но изведнъж стават много важни, след като някой си пак неизвестен спечелил там 20 гласа в името на “партията”. Серго пък съвсем се обърка горкият! Първо каза, че има нарастване на изборната активност, а след това заяви, че хората отишли до урните били малко.

Не знам кой спечели изборите, но мисля, че знам кой спечели рейтингът тази вечер. Докато другите предаваха пресконференциите, “НОВА” пусна “Дейв”, една добра комедия. Ако утре някой провери гледаемостта на телевизиите, смятам, че те ще са поне с 10 пункта напред. Щото шоуто, което ни предлагаха другите, вече го бяхме гледали безброй пъти.

Истината е една и е крайно време някой да я каже. Държавността тук отдавна е умряла. Или по- добре е да зададем въпроса: “Що е то държавност и има ли то почва у нас?”. Както писах в “Летопис на смутното време”, държавата, общината и всякакви други властови институции съществуват в една далечна, паралелна и мъглива действителност, която все по- рядко се пресича с реалността на обикновените лумпени като мен. Ако зададете въпроса: “Очаквате ли нещо от политиката?” на хората, поне 50 % ще отговорят “не”, а другите 50 % ще кажат “нещо лошо”. Ние сме едни атомизирани индивиди, които оцеляват поединично- това е жестоката истина, която някои се правят, че не виждат. Говорих с доста приятели днес, които се бяха излъгали да гласуват. Абе, почти никой не каза гласувах “за”, всички бяха гласували “срещу”- “срещу популизмът”, “срещу статуквото”, “срещу себе си”. Като се замисля и аз винаги съм гласувал “срещу”. Сега пак! Един приятел на предишните избори гласува за “Атака”. Човек с две висши образования! Човек с горе-долу добър социален статус! Самият той каза, че гласува със “злоба”, за да им го... Същото чух днес от някои хора гласували за Бойко. Повечето не са гласували за него, защото му “вярваха”, а поради някакъв “садистично-мазохистичен” самоубийствен инстинкт.

Няма победители! Има само победени!

Няма коментари: