сряда, 17 октомври 2007 г.

Руската рулетка на потреблението

Имало едно време, когато марката била символ на качество и произход. Тогава, въпреки че производството било масово, производителите влагали във всеки екземпляр същото старание и прецизност, както при всички останали. Това било въпрос на чест и гордост- кодекс, наследен от средновековните майстори. По онова време можело да си купиш уредба “Philips” с 10 години гаранция, която и днес работи перфектно, въпреки своят двадесетгодишен стаж, а колоните й излъчват кристален звук, много по- добър от този, който издават прехвалените ти 150-ватови колони с 5 канала, които си купил сравнително наскоро.

Но това време е безвъзвратно отминало. Днес е друго време...

Днес отиваш да си купиш уредба, а продавачът ти казва: “Изчакай 3 месеца, ще излезе новият модел. А този вече ще е безнадеждно остарял, спират го от производство. Няма да има части...” След три месеца ще повторите този диалог. А ако става въпрос за компютри, тогава три месеца са много време. А тъй като и производителите знаят , че след 3 месеца този модел ще е остарял, не си дават много зор с качеството, защото гледат в бъдещето.

Днес дори да си купиш уредба “Philips”, тя пак ще е произведена някъде в третият (или четвъртия) свят, защото така излиза по- евтино.

Днес трябва да си щастлив, ако техниката, която си купил, не се развали преди да е изтекъл гаранционният срок. А странното е, че като изтече този срок, много често тя се разваля като по команда!

Но да оставим техниката.

Днес отиваш да си купиш тениска и боксерки, а няколко седмици след това потта ти става червена и започваш да пикаеш кръв, защото се оказва, че текстилната боя, която са използвали, е токсична. (Имаше такъв случай преди 3 години) Някои ще кажат: “Ами така е, като купуваш фалшиви боклуци, произведени в третият свят.” Да, но къде е днес разликата между фалшификатът и оригиналът, след като и оригиналните кукли “Барби”, зад които стои авторитетът на достолепните “Мател”, се оказаха опасни за децата?

Стресиран от всичко това, си вземаш една бира, а се оказва, че бутилката не е измита добре и се отравяш със сода каустик.

Да, днес е друго време. Това на “отговорният потребител”, както казва европейският комисар за защита на потребителите. (Така е, след като няма "отговорен" държавен контрол.)

Паралелно с епохата на “безопасният секс”, някак тихомълком, дойде и ерата на “безопасното потребление”. Но колкото и да си “отговорен”, риск винаги има, така че ти остава да играеш руска рулетка и да се молиш производителите отново също да станат “отговорни”. Защото и руската рулетка се играе от двама.

Няма коментари: