вторник, 24 юли 2007 г.

Протестите продължават

Съгласно обявената от мен “политика” на солидарност и неподчинение, публикувам това съобщение (макар че се изключвам от това обръщение “Юнаци”):


София

Четвъртък (26.07.2007)от 9:30ч,

минути преди редовното заседание на МС, нека направим нещо много красноречиво – да поставим до вратите на МС по една шепа жълти стотинки.

Без да се спираме и без да даваме обяснение никому.

За повече информация - вижте по-долу...

Здравейте Юнаци,

Можем да се поздравим с победата за Странджа!

Това беше голям момент за зараждащото се гражданско общество в България и набиращите сила природозащитни настроения в страната ни се оказаха нещо повече от чисто и просто защита на околната среда. Те въплатиха в себе си цялото насъбрало се негодувание срещу корупцията у нас, срещу онези хора, които се имаха за недосегаеми. Именно за това не бива да се заслепяваме от успехите точно сега.

Пред запазването на Българската природа остават две основни задачи:

1. Да се уверим, че решението на Народното събрание от миналата седмица няма да остане само на книга: Сега когато законодатеството го има е редно Изпълнителната власт да си свърши работата и да премахне незаконният строеж на Краш 2000 от територията на ПП Странджа. За съжаление слуховете са в съвсем противоположната посока: говори се, че министър Чакъров е обещал компромис и узаконяване на ваканционното селище. Ако това се случи можем да очакваме вълна от „компромиси”, а това ще остави постигнатото само на хартия.

2. Натура 2000 и неизпълнените задължения на държавата по отнощение на европейската екологична мрежа вече ни заплашват с присъда и глоба от Европа. Правителството ни получи първо предупреждение от Европейската комисия да попълни пропуските си по мрежата. Повече от половината зони, които трябваше да влязат в Натура 2000, бяха отложени от Министерски съвет за допрецизиране до октомври. До момента няма екип от учени и институти, които да работят над това допрецизиране. Най-разумното, което Министерски съвет може да стори в момента е да приеме вече преложения списък със зони, преди България да си отнесе глобите и най-вече, преди да сме унищожили някое ценно природно кътче, поради безогледни строителни извращения и пране на пари.

Едва ли някой вярва в чистите подбуди, които карат Министерски съвет да се бави с предприемането на действия по тези два върпоса. Е, нека им покажем какво мислим за това разтакаване. Този четвъртък от 9:30ч, минути преди редовното заседание на МС, нека направим нещо много красноречиво – да поставим пред вратите на МС по една шепа жълти стотинки. Без да се спираме и без да даваме обяснение никому. Ако журналистите питат, нека всеки представи своето виждане защо го прави: за едни това може да е знак, че бездействащото ни Правителство не струва пет пари, други ше кажат на министрите по този начин, че са корумпирани, а трети деликатно ще заявят, че не искат българската природа да се продава за жълти стотинки.

Важно е да стане в диапазона между 9:30 и 9:50ч – времето в което има журналисти пред МС и в което влизат министри. Ако не сме точни, ефекта ще е нулев. До четвъртък. И си водете приятели!

Оригиналът знаете къде може да се види, но все пак да подсетя >

Няма коментари: