събота, 30 юни 2007 г.

Поглед в бъдещето?

Един клип, представящ сценарий за бъдещето на човечеството, много нашумя напоследък.

Ето го и него:

“Матрицата” ряпа да яде. Интересен е стремежът на хората да прозрат бъдещето, да градят всякакви футуристични теории. Показателен е фактът, че този спот беше в челната класация на Technorati няколко седмици подред, на ден към него се слагаха по 140 нови връзки.

Искра Баева на една лекция ни разказа, че след като започнала космическата надпревара, се появила нова наука- футурологията. Та тези “учени”, футуролозите, се занимавали точно с това- прогнозиране на човешкото бъдеще. Според техните прогнози днес вече трябваше да сме колонизирали Марс, да сме открили нови галактики и форми на живот. Да виждате нещо подобно? Язък за парите, които са вземали.

Един приятел каза, че наистина това е бъдещето. “Ще ни сложат чиповете”. Дали? Според мен, всички тези прогнози имат един голям недостатък, а именно включват едно голямо неизвестно- човекът. Какво ще направи човекът? Никой не знае. Той не е математическо уравнение. 2+2=4. Имаме едно уравнение с едно голямо неизвестно, което представлява, освен плът, едно кълбо от емоции и невчесани мисли, постоянно менящо посоката на търкаляне. Отличителна черта на това същество е, че много обича да е независимо, а и успява да извлече от плътта хедонистични удоволствия, които другите животни не познават. Тук трябва да си зададем въпросът, какво виждаме в технологиите? Аз лично виждам средство, а не самоцел. Опитвам се аз да ги подчинявам, а не те мен. Може да чета изданията в мрежата, но нищо не може да се сравни с удоволствието да се отпусна в креслото си с книжка в ръка и чаша спиртна благодат на масичката до мен. Несравнимо е.

Дали другите хора мислят по същият начин? Познавам няколко като мен.

Дали ще се осъществят прогнозите от клипа?

Не знам, но чух, че група ентусиасти съдят Google за нарушаване на личното им пространство, тъй като компанията не опазила личните им данни. (за съжаление загубих връзката към статията)

Няма коментари: