понеделник, 21 януари 2008 г.

Македония днес



Бях излязъл да си купя цигари и срещнах един познат, който се пише “македонски активист”. Не ми е близък. Доколкото си спомням, някой ни запозна в “Сите Българи”. Едно от многобройните запознанства на маса, които не водят до някакъв особен резултат. Въпреки че до голяма степен ми е безразличен, аз съм възпитан и реших да го поздравя:

- Здрасти! Как си?

Онзи ме гледа намусено, изпод вежди:

- Как можа?!!!

- Какво е станало?- сащисах се аз.

- Сложил си на блога си връзка към онзи българомразец ВББ! Ти знаеш ли какви ги пише това момче за нас, а?!!! Видя ли поста му за Илинден?!

- Да, видях го. Ама чакай малко, тези връзки съм ги публикувал под наслов “Македония днес”...

Но той не ме остави да се доизкажа, продължи да фучи, врътна се демонстративно и си замина.


[+/-] ПРОДЪЛЖИ ДА ЧЕТЕШ


Мила родна картинка. Повечето спорове в България се водят по този начин. В Македония също.

ВББ не е “пробългарски” настроен. Това е всеизвестен факт за тези, които по една или друга причина са попадали на неговия блог. Но той е, ако мога да се изразя така, един от лидерите на македонската блогосфера. Много хора го четат, обсъждат и т. н., дори да не са съгласни с неговото мнение. Така че неговите писания са част от македонската реалност днес и ние не можем да ги игнорираме, ако искаме да имаме пълна представа за случващото се там. Ако искаме да си живеем с нашите представи- няма проблем. Не му обръщайте внимание.

Да, знам, че стилът му е провокативен, често обиден. Но не бих го окачествил като “тъпо сърбоманско копеле”, както правят някои. Провокации много. Но въпросът е как ще реагираме на тях. Видях, че по случай Илинден беше написал в блога си “fuck blugaristan”, или нещо подобно (за съжаление не мога да намеря този негов пост, има някакъв технически проблем). Аз пък в коментарите му благодарих за пожеланието и му казах, че “повече секс никому не е излишен”. Естествено, той изтри моя коментар. Негово право. Негов стил на блогиране. Но аз продължавам да го чета. Не мисля, че е глупав. Напротив, той е чел много и се е запознал с доста от оригиналните извори за македонската история, за което свидетелстваше един друг негов текст, впоследствие изтрит от самия автор. Просто не може да се раздели от емоциите, кипящи в македонското общество, а и се опитва да поддържа един “уличен” стил на изразяване, който вероятно допринася за неговата известност. Но това не ме кара да го мразя. Чудя се на тези, които му се впрягат и ненавиждат. Чудя се и на тези, които пречупват своя поглед към Македония, опирайки се само на “пробългарски” блогъри.

Докато си мислех за тази история, се сетих за един македонски виц:

Един македонец направил успешна “афера”, “гешефт” и решил да ощастливи жена си с подарък по този повод. Та тръгнал из чаршията. Първо влязъл в един бутик и харесал една женска “кошуля”:

- Колко коща ова кошуля- прашал той.

- Кошулята коща 25 евра, али се нуди во комплета со пола, со ...

- И колко коща во комплета?

- Е па 350 евра.

На онзи му се видяло много, а и не харесал другите дрехи, па си излязъл. Отишъл при един златар. Харесал едно синджирче:

- Колко коща овой ланец- прашал той.

- Ланец коща 100 евра, али се нуди во комплета со обеци, со ...

- И колко коща во комплета?

- Е па 500 евра.

Отказал се и този път. Но където и да отивал, всичко се предлагало в “комплета”. “Налютил” се, отказал се да купува подарък и тръгнал да се прибира, но се сетил, че жена му поръчала да вземе яйца за вкъщи и купил една кора. Но не щеш ли таман излизал от чаршията и едната му обувка се развързала, той се навел, оставил яйцата пред себе си и взел да я завързва. Точно тогава пък на пазара влизала една баба, която търсела яйца:

- Еве, дечко, колко ти кощат яйцата?

- Яйца, тетка, али во комплета со к*р, со брада, со све.

Та същото е положението и с Македония днес, момчета! “Яйцата, али во комплета со к*р, со брада, со све”.

П>С>

Връзките, които слагам на блога си са моя работа!

Ако на някой не му изнася, да не го чете!

4 коментара:

Алекс Букарски каза...

Јас не сум бугаромрзител, а сум македонски блогер. Иако, сакам да ја освојам Р. Бугарија. Мој вазал ќе биде Симеон Саксобурготски.

Съзерцател каза...

:) Развесели ме. Ама що Сакскобурга?
Както и да е.
Иначе можеш да я усвоиш литературно. Има доста хора тук, които харесват творбите ти.

zdv74 каза...

Връзките, които слагам на блога си са моя работа!
Ако на някой не му изнася, да не го чете!

мислех че всеки който пише блог тайно или явно се надява да го четат нали?

Съзерцател каза...

Този блог е създаден, за да пиша това, което мисля, а не това, което другите искат да прочетат. Тези, които имат такива очаквания, ще бъдат разочаровани. Така че просто им спестявам краха на техните илюзии. А и за тях този блог не представлява интерес.