сряда, 7 ноември 2007 г.

Кратко описание на българо-македонските взаимоотношения

“Отношенията между българи и македонци ми приличат на двама братя, които се карат за бащиното имане, като всеки обвинява другият, че е незаконородено копеле.”

“В България има много изразен регионален шовинизъм. Никой не мрази един българин толкова, колкото друг българин. Всички мразят “кестените” (софиянците), а “кестените” мразят “майните” (пловдивчаните)... В отношенията българи и македонци тази тенденция бележи своеобразен връх.”

“Таман забравя за македонците и те правят някоя глупост, за да напомнят за себе си. Аз гледам да не им се впрягам, ама пресата постоянно ни ги навира в очите и в резултат някой също прави глупост в отговор. Някакъв затворен кръг!”

Три изказвания на мои познати и приятели по българо-македонските отношения.

4 коментара:

Комитата каза...

Скандала "Орфей" сигурно визираш ;-)

Съзерцател каза...

Той е само повод.

Комитата каза...

Симеон Радев май изследваше това явление, но в обратна посока — т.е. македонците като българи шовинисти се присмиват на тия от царството че са твърде меки марии ;-)

Анонимен каза...

На мен лично най-много ми допадна 3 последен коментар на твоите приятели. Особенно, ако вземем последната "издънка" - Орфей. Не мога да разбера - защо нашите се впрегнаха така. Все пак автора беше журналист, и дори (според мен) той самият се смееше на това, което е написал...
С поздрав, Ворце!!!