сряда, 12 септември 2007 г.

Гражданско протестно шествие

София

Гражданско протестно шествие

Сряда, 12.09
18:30 Съдебната палата


по ул. АЛАБИН, бул. ГРАФ ИГНАТИЕВ, пл. СЛАВЕЙКОВ, ул. РАКОВСКИ, ул. РАЧО ДИМЧЕВ, ул. ГЛАДСТОН до МОСВ.

19:30 Министерство на околната среда и водите (МОСВ)
Елате с колела! :)
Викнете приятели, носете си плакати, отпечатани искания и разум! Пазете се от провокатори!

Всеки ще залепи карта с 29 орязани зони от Натура 2000 и ще облепим МОСВ.

За да покажем нагледно всичко което МОСВ потъпква с безотговорността си!

Изтеглете .doc информация от ТУК (pdf)
Изтеглете картата с 29 зони от НАТУРА от ТУК

С тази акция ние,

гражданите искаме от институциите:


1. Да се спазват всички относими закони за опазване на дивата природа в България както по Черноморието, така и в планините и горите.

2. Институциите да предприемат спешни цялостни мерки в кръга на своите правомощия (а не "само за пред медиите" половинчати мерки ) за прекратяване на беззаконията в посочените по-долу горещи точки:

Черноморието: Иракли, Вая, Ропотамо, Калиакра

Планини: Рила (ски курорти Паничище-Езерата - Кабул; Супер Боровец, Искровете), Пирин (ски зоните над Банско, и планираните зони над Добринище и Разлог ), Родопите (Перелик!)

Обръщаме се към инвеститорите с молба да потърсят други начини за пране на пари и бързи печалби, които не увреждат драстично останалата Жива природа както досегашното незаконно строителство на апартаменти хотели. Защото хората са част от природата. Дивата ни природа на България е зеленото богатство, с което влизаме в Европа. Опазената природа е ресурс и гаранция за устойчиво развитие на нашето и идните поколения. Молим ви да я запазим.

Конкретни искания:
Иракли

* Настояваме Министърът на околната среда и водите да включи в заповедта за мораториум върху строежите на Иракли извадените със заповед № РД 626 от 02.08.2007, до изготвяне на комплексна оценка за въздействие върху околната среда за цялото Черноморие и най-вече на потенциално защитените зони и зоните, включени в "Натура 2000".
* Настояваме за прозрачна и публична процедура по всички инвестиционни намерения и инвестиционни инициативи в региона Иракли-Емине и стриктен контрол на държавата (МОСВ) и НПО при издаване на задължителните оценки за въздействие върху околната среда за инвестиционните намерения в региона Иракли-Емине.
* Настояваме за задължително отчитане на кумулативния ефект при издаване на ОВОС за строежите в региона Иракли-Емине. Настояваме за незабавна рекултивация на река Вая, която беше умишлено унищожена с цел унищожванане на най-ценното от екологична гледна точка място на Иракли и за наказване на виновниците за незаконното вандалско унищожаване на устието на река Вая!
* Настояваме за категорична забрана на строителството на 600 метра от бреговата ивица на Иракли.



Супер Паничище

* Министърът на околната среда и водите /или Министърът на регионалното развитие и благоустройството (или регионалната ДНСК) и/или Прокуратурата да разпоредят спиране на незаконните строителни работи на път и лифт към Седемте Рилски езера;
* Кметът и заместник кметът на Община Сапарева баня публично да се извинят, че излъгаха медиите и гражданите, че всичко е законно;
* Прокуратурата да предприеме действия за търсене на наказателна отговорност;
* Фирмата инвеститор да отговори ще спазва ли законите относно проекта Супер Паничище и третира ли Националния парк Рила като частна собственост).

Източник>

2 коментара:

Анонимен каза...

Яворе, защо не публикуваш съобщенията за протестите срещу ГОЦЕ? :)))))

Съзерцател каза...

Че това протести ли са? Еех, какви протести имаше едно време!!! ;)