петък, 7 септември 2007 г.

Бързата кучка- слепи ги ражда

Едно интервю на Петър Увалиев, взето от Тома Томов, се е врязало в паметта ми. Гледах го много отдавна, толкова отдавна, че се чудя дали наистина съм го гледал, или това е фикция на моето болно съзнание. Казвам това, защото смятам да цитирам част от моя спомен за това интервю, а не искам да изпадам в ситуацията да представям исторически неточни данни. Истина или сън, винаги се сещам за една история, разказана от Увалиев тогава, около датата на Съединението, затова реших да я разкажа. Ето и самата история:

Малко след като била построена сградата на Народното събрание, група български интелектуалци, елитът на българската нация, се събрали да обсъждат какъв девиз да бъде поставен върху парламента. Сред тези хора бил и Христо Увалиев, бащата на Петър Увалиев. Та събрали се те и почнали да умуват. Една част подкрепили девизът “Съединението прави силата”, но друга се противопоставили. В първата група бил Христо Увалиев. Между него и един от противната клика се развил следният диалог:
- Ех, бай Увалиев, слабичко е това “Съединението прави силата”, трябва ни девиз, който да показва кои сме ние, нашето величие!
- Ами тогава да напишем истината! “Бързата кучка- слепи ги ражда.”

Честито Съединение на патерици, хора!

Няма коментари: