понеделник, 3 септември 2007 г.

Протест за Българската природа!

София

Вторник (04.09.2007) от 19:30 часа

Пресичаме пешеходните пътеки на кръговото на паметника "Левски"

Протест за Българската природа!Национален Парк Рила, Иракли, в. Перелик, река Вая и други уникални обекти ще бъдат обречени ако
замълчим!

Не бива да оставяме най-ценните ни богатства да бъдат унищожени!

Вижте по-долу един малък и кратък списък със граждански искания!
Пазете се от провокатори, носете си разум, и викнете приятели!

Багери и тежки машини събарят дървета и копаят за строеж на път и лифт, незаконно без оценка на въздействието върху околната среда! Инвеститори с джипове вече твърдят, че местността е "частна собственост". Пътят и лифтът могат да бъдат само началото на проекта за ски курорт "Паничище- Езерата - Кабул". Офшорната фирма Рила Спорт АД се готви да застрои 21 писти и съоръжения на 1800 дка от територията на Национален парк Рила.

Ще останем ли безучастни, ще позволим ли да се повтори случилото се в Национален парк "Пирин" и Банско:

www.bluelink.net/savepirin


Вече месец Министъра Чакъров мълчи за унищожаването на устието на река
Вая в Иракли.
В нарушение на неговата заповед за забрана багери изкорениха всички
дървета на малката лонгозна гора растяща там и превърнаха реката в
кален канал!

http://daspasimirakli.org/index.php?option=com_content&task=view&id=183&Itemid=1Искания:

1. Министерство на околната среда и водите да спре изграждането на пътя във всичките му отсечки, докато проекта не мине на цялостна Оценка на въздействията върху околната среда. Да не се допуска изграждането на пътя на отделни отсечки – без да е гарантирано не засягането на Парк Рила от всичките етапи на проекта. Всичко друго ще е нарушение на Закона за околната среда и Директивата за ОВОС на ЕС.

2. При екологичната оценка на пътя да се оценят съвместните въздействия с планираният ски лифт върху Националният Парк от гледна точка интензивността на туристическият поток и да се оценят въздействията върху НАТУРА 2000.

3. Министерството да провери дали е засегната територия на парк Рила при досега извършените строителни работи.

4. Да бъдат предадени на прокуратурата данните за извършените незаконни действия – строеж на път без ОВОС и най-малкото създаване на предпоставки за нарушаване режима на Национален Парк Рила, от община Сапарева баня. Освен вина от съответните длъжностни лица да се потърси и административна отговорност от общината като юридическо лице.

Източник>


П>С> Имам усещането, че тези протести ги хвана “инфлацията” и не произвеждат желания ефект. Моят съвет към организаторите е да сменят “плочата”.

Няма коментари: