събота, 17 май 2008 г.

Пресконференция на палестинския посланик Исмаил Хасан по повод Деня на катастрофата (Ан Накба)


Датата 15 май е емблематична за съвременната история на Близкия изток, а можем да кажем и за целия свят. На този ден държавата Израел празнува своя рожден ден, а палестинците и арабския свят отбелязват “катастрофата” (Ан Накба). Ясно е, че случилото се на 15 май е повод за различни и разнопосочни интерпретации. Явно това е и една от причините накарали Атлантическия клуб в София да организира пресконференция на палестинския посланик Исмаил Хасан, на която да изложи палестинската гледна точка към събитията. Хасан говори също така и за българо- палестинските отношения.

Предоставям ви запис от събитието.

П>С>

Благодарности на Мариян, който ме осведоми за събитието и осигури присъствието ми. Преди бях редовен посетител на инициативите както на палестинците, така и на израелците, но през последните години поради заетостта си не винаги мога да присъствам на тези мероприятия.

Щеше да бъде хубаво, ако имаме и израелската гледна точка. Палестинците, с които говорих, казаха, че са канили и израелския посланик, но той отказал. Не знам каква е историята, но при всички положения едно съвместно представяне щеше да има много по- голям ефект и да помогне на страничния наблюдател да се ориентира и в без това сложните и объркани отношения в региона. Чух, че израелският посланик тези дни участвал в някакви телевизионни предавания, където говорил именно за създаването на държавата Израел и нейната 60-а годишнина. Ако някой има повече информация по този въпрос, знае кои са тези предавания, а още по- добре ако знае откъде да свалим запис, нека пише в коментарите. Ще съм му благодарен.

2 коментара:

Анонимен каза...

Гледа ли филмчетата Palestine Street в сайта на Al Jazeera?

Съзерцател каза...

не, нямах време. Ще ги гледам при първа възможност