вторник, 13 май 2008 г.

Гугъл цензурира палестински блогове?


През последните дни много говорим за свободата на словото...

А през последните години се наложи мнението, че блоговете компенсират мълчанието на мейнстримните медии. “Гражданската журналистика не може да бъде подложена на цензура!” Но дали е така?

До мен достигна съобщение, че Блоггер е "отрязал" няколко блога, които застъпват пропалестински позиции. Ето тук и ето там има два поста, които дискутират казуса.

Не съм много добре запознат със случая и още не мога да изкажа своето мнение, но май ще се окаже, че блоговете не са толкова независими. Те пак заВИСЯТ от/на тънкия конец дали на хостинг доставчика си или на интернет връзката...

Винаги има начин да ти “спрат тока”, когато станеш “неудобен”.

П>С>

Тези дни смятам да пиша малко повече за медиите, свободата на словото и качеството на журналистиката, тъй като отчасти (до голяма част може да се каже) се причислявам към “гилдията на драскащите и словоблудстващи братя”, на които понякога плащат за сътворените “глупости”.

Само да си сваля шибаната температура.

2 коментара:

Анонимен каза...

Вече прочетох статията ти "Виртуалният Близък изток: Трудното начало" и много ми хареса.

Ще ми е интересно да напишеш материал за блоговете/блогърите в близкия изток. За какво пишат, как гледат правителствата на тях и др:)

Съзерцател каза...

Третата част е посветена на блогърите. Тези дни ще я довърша.
Преди нея има втора част, която разглежда потреблението на интернет в региона, форумите и специфичните местни особености.
Арабската блогосфера е много динамична и влиятелна. Стачката и размириците в Египет през април бяха организирани от местни блогъри.