петък, 18 април 2008 г.

СБЛЪСЪК: Геерт Вилдерс vs СалахЕдДин (Избираш ти!)


СРЕЩУ


ПОБЕДИТЕЛЯТ ИЗБИРАШ ТИ!!!


Както е казал другаря Ленин, “от всички изкуства за нас най- важно е киното”.
Една приятелка гледа първо “Фитна” и беше впечатлена. Каза колко въздействащ е филма. После гледа този клип и заключи “киното наистина е въздействащо изкуство”.
Ами аз що съм се захванал се него, а?:)

5 коментара:

Анонимен каза...

мисля че този клип е по-подходящ от втория: http://www.youtube.com/watch?v=rpiccERJaFk

Съзерцател каза...

Димитре,

прав си, че клипът, който предлагаш, е много подходящ като отговор на "Фитна", но той не показва нищо ново, а се явява огледално отражение на филма на Вилдерс. Като му противопоставих клипа на Салах Един исках да покажа, че изтока може също да използва поп културата за политически послания. Както запада- спомнете си 60-те и хипитата, пънка и анархията. В момента правя проучване на арабската рап и поп сцена. Прави ми впечатление, че все повече изпълнители от Близкия изток доминират европейското музикално пространство. Т.е. ако се води "война с исляма", както пропагандира Вилдерс, то ние сме я загубили, предвид че музикалните ни вкусове са окупирани от мюсюлмански изпълнители.
Салах Един е не само един от основоположниците на мароканската рап сцена, но и един от най- известните, да не кажаи най- известния хипхоп изпълнител в Холандия.

Анонимен каза...

Един личен въпрос: защо проявяваш такъв голям интерес към близкия изток? Сигурно ще прозвучи глупаво от моя страна, но ми е любопитно. Имаш интересен блог.

Съзерцател каза...

Абинос,
Ами бързият и първосигнален отговор е, че следвам арабистика, но ти вероятно знаеш това и сигурно искаш да разбереш защо съм се захванал да уча арабистика...
Но това ще бъде тема на друг текст, който обещавам да се опитам да напиша възможно най- скоро.

Анонимен каза...

Да, интересно ми беше защо се запали да учиш арабистика и ще чакаме да напишеш текст за това. Интересувам се и аз от проблемите в близкия изток и въпреки, че не харесвам исляма, като религия, културата на арабските страни ми е била интересна.