понеделник, 28 април 2008 г.

За свободата на словото или “Майната им Ден 2” в Италия


Явно не само “новите демокрации”, но и в старите членки на Европейския съюз имат проблем със свободата на словото.

Докато ние се готвехме да празнуваме Великден, в Италия на 25 и 26 април се проведе втория “Майната им Ден” под надслов “Свободна информация в свободна страна”.

La marcia del V2-Day

И тъй като нашите медии, улисани в отразяване на великденските празненства. не обърнаха внимание на събитието, реших да драсна няколко реда за случилото се.

“Майната им Ден” (Vaffanculo Giorno a.k.a. Fuck Off Day) е инициатива на италианския комик Бепе Грилло, чийто интернет дневник се определя от читателите на “Таймс” като “най- интересният политически блог в света”. През 1987 г. Грилло губи работата си след като в телевизионен ефир отправя закачки към управляващата тогава социалистическа партия, намеквайки за корупционните й афери. След това не го приемат в никоя телевизия, включително и в тези на Берлускони. Както отбелязва европейският редактор на БиБиСи Марк Мардъл в своя блог, “италианските журналисти все още са обединени в гилдията, създадена от Мусолини, за да контролира пресата”, а “никой в Италия не се бори сериозно за (журналистическа) обективност”. “Преди да ви се позволи да напишете и една единствена статия, вие трябва да имате покровител в (медийната) индустрия и да минете на изпит в Рим, използвайки старомодна пишеща машина”.

Грилло отбелязва, че в Италия “имаме 7 телевизионни мрежи и три вестника, които информират общественото мнение. И всички те са собственост на банки, индустриалци и политици- и те се поддържат един друг. И без тяхното одобрение нищо не се случва.”

Звучи ми някак познато.;)

Затова “Майната им Ден 2” се фокусира върху медиите. Целта му е да предизвика реформа в информационния сектор. Организаторите се опират на интернет, за да популяризират каузата си. “Канал” пренебрегван от политиците и традиционните медии. Очевидно имат успех, защото в Торино се събират около 80 000 души, а общо участниците са били над 1 200 000, доколкото разбрах. (За разлика от 200, дето се събраха да протестират срещу Петков... Румен.)

Както и да е.

Малко видео:

Няма коментари: