събота, 28 юни 2008 г.

Екотопия Байктур 2008

Екотопия Байктур 2008

България



· · София Голям протест, касаещ темите на Екотопия в България (04.07 – 18.00ч.- НДК)

· Самоков – Национален ден на ‘мечо’ (05.07 – вечер – центъра на града)

· Велинград – демонстрация срещу заменките на гори от ДГФ (07.07 – сутрин – центъра)

· Беглика – наслада сред природата

· Широка лъка – наслада сред културата, бита, традицията и природата

· Смолян – демонстарция+изложба+шествие срещу 'СТЦ Перелик' (09.07/16-18ч.- център)

· Гудевица – почивка, отмора и наслада

· Ардино – дебат биоземеделие (11.07 – 19.00ч.)

· Крумовград – Акция за забрана използването на цианиди в България (13.07–сутрин-център)

· Маджарово – наблюдения и лекции за редки и защитени животни

· Свиленград – демонстрация/протест срещу проекто - тръбопровода „Бургас-Александруполис” (15.07 –вечер – център)

Програма ‘акции’


Тъй като Екотопия през тази година е с основен акцент в подкрепа на енергийните и антиядрени проекти на Балканите, тя ще се присъедини към кампанията срещу проекта ‘АЕЦ Белене’. Друг основен казус срещу който ще разисква и срещу който ще се протестира е проекта за нефтопровода „Бургас – Александруполис”.

Останалите проблеми към чието разумно решаване призовава и Екотопия са проектите за строеж и експлоатация на нови ски-курорти в Родопите и Рила, както и тези за използване на цианиди в минно-добивната дейност. Ще бъде обърнато сериозно вниманиеи върху заменките на гори от Държавния Горски Фонд. Всяка от темите ще има своя локална акция по трасето на велопохода в България.

Организатори на Екотопия в България през тази година са European youth for action (www.eyfa.org), Велоеволюция (www.bikevolution-bg.org), Зелените (www.bulgariangreens.org), Коалиция „АЕЦ БелеНЕ” (www.bluelink.net/belene), Коалиция „България без цианиди” (www.cyanidefreerhodopi.org), както и много други организации и доброволци.

o София 04.07.2008 – НДК – 18.00 ч

Голяма демонстрационна и протестна акция касаеща 5-те кампании на Екотопия в България


В петъчната вечер ще се състои първото действие от Екотопия вело-тур. На него ще представят основни и актуални проблеми за България свързани с опазването на околната среда. Демонстрация на слънчеви системи ще представят потенциала на България за развитие в сферата на възобновяемите енергийни източници. Велосипедисти ще раздават информационни брошури и ще участват в организационната програма на мероприятията свързани с отделните теми на инициативата.


Преди акцията ше бъде внесена официална петиция до Областна администрация на Област София по отношение непълнотата на зоните от
NATURA 2000 по директивита за птиците и директивата за местообитанията.

o Западни Родопи 06.07.2008 – 11.07.2008

Множество акции по проблеми, касаещи региона. ‘Гвоздеят’ по трасето ще бъде протестна акция на 09. 07 в гр. Смолян срещу проекта „СТЦ Перелик”

Основна тема ще бъде намерението на местната администрация да реализира нови ски-курорти, като ще бъдат и разисквани преките и косвени връзки със заменките на гори и развитието на алтернативния туризъм.

o Източни Родопи 11.07.2008 – 15.07.2008

Поредица от акции с основен акцент в борбата на местни и национални инициативи за забрана използването на цианиди в минната дейност.

Предвижда се голяма акция в Крумовград, както и внасяне на петиция в областна управа Кърджали срещу намерението за използване на цианидно излужване местни мини. Други теми на вело-похода в Източни Родопи ще са биоземеделието и тръбопровода Бургас-Александруполис.

Маршрут

http://maps.google.com/maps/ms?client=firefox-a&hl=en&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=118284779147918645022.00044cb35f4b1ac7ead85

За повече информация и регистрация:

www.ecotopiagathering.org
www.ekolojikutopyalar.org/tr
www.ecotopiabiketour.net
www.eyfa.org

Няма коментари: